Salam..
Petang2 mcm ni mo share resepi lah..resepi dari my mom..xtau plak my mom dpt dr mana..donat ni mmg gebu..biar dah semalaman pun stil lembut n sedap..penyediaan pun cepat n simple ja..xperlu nak uli lelama mcm sesetengah resepi..dalam masa sejam ja boleh siap n sedia utk d mkn..sesuai la ngn ibu2 yg ada anak kecik kn (aku la tu)..hihi..tp resepi ni aku dah ubah suai ikut kesenangan n kecukupan bahan2..byk kali dah buat..
jom layan..
BAHAN2 :
TEPUNG GANDUM 1/2 KG
TELUR SEBIJI
SERBUK PENAIK 1 SUDU TEH
YIS SEGERA 1/2 PAKET
MENTEGA 3 SUDU MAKAN (BLH GANTI 1/2 CWN MINYAK)
GULA 2 SUDU MKN
AIR SUAM 200ML
(BLH HASILKN 12-14 BIJI SAIZ SEDERHANA BESAR)
CARA2 :
- CAMPUR AIR SUAM,GULA,YIS,MENTEGA N SERBUK PENAIK
(BIAR DLM 10MIN / SMPAI YIS DAH BERBUIH)
- MASUK KAN SEPARUH TEPUNG GAUL SEBATI..
- MASUKKAN TELUR GAUL SEBATI (TELUR GONCANG SKIT DULU)
- MASUKKAN BAKI TEPUNG N ULI HINGGA TAK MELEKAT
- TUTUP DOH SELAMA 20MIN / HINGGA NAIK (SLALU 20MIN DAH NAIK)
- BENTUKKAN IKUT SUKA N REHATKAN LG DLM 10-15MIN
- SEDIA UTK D GORENG
Donat ni blh frozenkan jgk..cara dia goreng kn kejap dlm 5saat pastu angkat n blh frozenkan..bila mo mkn kuarkan ja n biarkan dlm suhu bilik jap baru goreng..
ok siap..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan